• Wereldwijde verzending
  • 1 jaar garantie
  • Gebruikt in bijna 50 landen
  • nl
0 Mijn offerte
23 / 09 / 2021

Hoe weet je of een bijtwond van een mens is geïnfecteerd?

Deel op social media Categorie

Net als een beet van een dier, kan een menselijke bijtwond leiden tot infecties of andere complicaties. Zeker als ze niet goed worden behandeld. Of het nu gaat om een milde beet waarbij de huid nauwelijks beschadigd is of een ernstige beet die leidt tot een zware verwonding, er is altijd een kans dat je wond geïnfecteerd raakt. De mond van een mensen zit namelijk vol met bacteriën. Het is daarom niet moeilijk voor een infectie om zich snel te verspreiden in een wond.

Veel voorkomende infectie-symptomen zijn zwelling en warmte rond de wond, maar er kan ook afscheiding plaatsvinden, zoals etter of wondvocht. Zelfs een bijtwond die slechts licht tot matig is, kan gemakkelijk leiden tot een infectie. In het ergste geval kan koorts optreden, gevolgd door koude rillingen en misselijkheid.

 

bijtwond-cliënt

Menselijke beten behandelen

Wanneer je bent gebeten, is het zaak dat je contact zoekt met een arts. Zeker wanneer je huid is beschadigd of wanneer je met bovenstaande symptomen te maken krijgt. Een bijtwond in je handen, voeten of je gezicht lopen meer risico op infectie. Mensen met een verzwakt immuunsysteem hebben weer een grotere kans op complicaties.

Er zijn een aantal Eerste Hulp Procedures om menselijke bijtwonden te behandelen en te verzorgen. Wanneer je iemand met een bijtwond behandelt, is het zaak dat je eerst je handen wast met een anti-bacteriële zeep. Je kunt ook schone medische handschoenen (bijv. nitrile handschoenen) dragen en deze na gebruik weggooien.

Voor bijtwonden die de huid niet hebben beschadigd en niet bloeden, dien je de plek zorgvuldig met water en zeep te wassen. Dek de wond vervolgens af met steriel verband en plak het verband vast. Doe dit niet te stevig, omdat hierdoor bacteriën in de wond kunnen komen.

Bij ernstige beten met bloedingen en extreme huidschade moet druk worden uitgeoefend en moet het gebied van de wond worden verhoogd. Bel onmiddellijk je arts of bezoek de plaatselijke eerste hulp. In sommige gevallen kan een wond hechtingen en/of een antibioticakuur nodig hebben om de infectie te bestrijden.

Afhankelijke van de ernst van de wond kan een bijtwond zeven tot tien dagen nodig hebben om te genezen. Sommige diepere wonden kunnen zenuwbeschadiging veroorzaken. Dit kan betekenen dat je langer moet revalideren en het litteken goed dient te verzorgen.

 

mensenbeet

Mensenbeten voorkomen

Net als bij veel accidentele verwondingen, is preventie de sleutel. Het risico om door een mens te worden gebeten is een realiteit voor professionals die werken op gespecialiseerde scholen voor ernstige leerstoornissen, complex gedrag, speciale behoeften of autisme. Maar ook voor zorgverleners in de geestelijke gezondheidszorg en psychiatrische ziekenhuizen. BitePro armbeschermers en – kleding kunnen het risico op dergelijke verwondingen effectief helpen verminderen. Dankzij de extreem hoge snij- en perforatieweerstand tegen menselijke tanden zorg je voor optimale bescherming van jezelf en je collega’s.

BitePro beschermt personeel over de hele wereld die in het speciaal onderwijs of in de geestelijke gezondheidszorg werken. Dit zijn professionals die risico lopen op menselijke beten / knijpen / krassen / schoppen / enz. bij interactie met cliënten die complex gedrag vertonen.

BitePro bijtbekleding is te bestellen bij Tetcon.