• Wereldwijde verzending
  • 1 jaar garantie
  • Gebruikt in bijna 50 landen
  • nl
0 Mijn offerte
24 / 10 / 2022

5 dingen waar je op moet letten bij het kiezen van anti-scheur

Deel op social media Categorie

Suïcide preventie

Suïcide preventie is een thema waar veel aandacht aan wordt besteed binnen de geestelijke gezondheidszorg. Door een psychiatrische ziekte of aandoening kan het voorkomen dat iemand een einde aan het leven wil maken. Dit noem je ook wel zelfdoding. Per jaar zijn er binnen de GGZ gemiddeld meer dan 700 suïcides (van 2016-2020). Jaarlijks worden er gemiddeld zo’n 195 meldingen gemaakt van suïcidepogingen met ernstige schadelijke gevolgen (Bron: IGJ).

Binnen het gevangeniswezen in België is het zelfs zo dat één op drie overlijdens een zelfdoding is. Een vijfde van alle suïcides gebeurt binnen de eerste maand na opname en één op de tien vindt plaats in een separeer- of isolatiecel (Bron: Favril 2017).

Als een cliënt een gevaar voor zichzelf vormt, kan het zo zijn dat zij naar speciale ruimtes gebracht worden. Dit kan bijvoorbeeld een crisisruimte zijn met camera surveillance. In het Engels noemt men dit ook wel ‘suicide watch’.

Om te voorkomen dat cliënten zichzelf verwonden, wordt er vaak speciaal textiel gebruikt. Textiel die niet of nauwelijks kapot te krijgen is.

Anti-scheur textiel

Psychiatrische instellingen, penitentiare inrichtingen, TBS-klinieken, gesloten afdelingen, gehandicaptenzorg-instellingen, high security afdelingen en ga zo maar door. Ze maken allemaal gebruik van zogenaamd anti-scheur textiel.

Ben jij op zoek naar anti-scheur textiel voor je instelling? Waarschijnlijk heb je al een behoorlijke zoektocht achter de rug en vind je het moeilijk om een juiste beslissing te nemen. Er is namelijk veel onbekend over anti-scheur materialen. En dan vliegen er ook nog eens allerlei onbekende termen in het rond, zoals Neutons, treksterktes, scheursterktes, brandnormen en de uiteenlopende stof specificaties.

En als je al deze eigenschappen met elkaar combineert, krijg je ook nog eens totaal andere eindproducten. De ene anti-scheur jurk is namelijk de andere niet.

Dit artikel gaat duidelijkheid bieden, zodat jij een juiste beslissing kan maken welke artikelen het beste passen bij jouw situatie en jouw cliëntengroep.

Anti-scheur textiel, ook wel bekend als separeer- of scheurvast textiel, wordt gebruikt om suïcides en zelfverwonding te voorkomen. Er zijn allerlei opties verkrijgbaar: tunieken, hemden, broeken, hesjes, dekens, lakens en zelfs een separeermatras.

En als jij dit wilt gaan bestellen, let dan vooral op de 5 onderstaande punten:

  1. Wat is de treksterkte?

De treksterkte wordt bepaald door de stof aan de twee uiteindes uit elkaar te trekken. De stof wordt uiteindelijk in twee richtingen (breedte en lengte) uit elkaar getrokken. Dit verklaart dat je vaak een ketting en inslag uitslag in het testrapport terugvindt. Deze sterkte wordt gemeten en weergegeven in Newton. Je kunt dit goed zien op onderstaande video:

De hoogte van de treksterkte waar je naar op zoekt bent, is afhankelijk van de gedrag van de drager. Vertoont een persoon aggressief en complex gedrag kun je overwegen om naar een hoge treksterkte te kijken, bijvoorbeeld 2000 Newton.

  1. Wat is de scheursterkte?

Misschien nog wel veel belangrijker dan de treksterkte, is de scheursterkte van de gebruikte stof in je anti-scheur textiel.

Bij veel aanbestedingen of productaanvragen wordt er om een scheursterkte gevraagd van circa 50N. 50N betekent 50 Newton. Als je dit omzet naar kilogrammen, zou dit gelijk zijn aan circa 5,1 kg. Je zou dus kunnen stellen, dat deze norm qua scheursterkte extreem laag is. Om te onderbouwen dat dit een lage scheursterkte is, kun je deze video bekijken:

Zoals je in de bovenstaande video kunt zien, trek je een stof met een scheursterkte van 50N meteen kapot als de gebruiker een beginpunt kan maken (bijvoorbeeld door langdurig op de stof te bijten). Het uit elkaar scheuren van de stof kost dan nauwelijks kracht. Hierdoor kan de gebruiker de stof dus ook makkelijker in repen kan scheuren, wat dan weer als hang-mechanisme gebruikt kan worden.

In deze video zie je hoe de scheursterkte machinaal wordt getest als je volgens ISO 13937-2 zou testen (Trouser Specimen methode). Zoals je in de video kunt zien, is er altijd een ‘beginpunt’ om zo de treksterkte te bepalen.

Onze tip: bij high-security en psychiatrische afdelingen is de scheursterkte van cruciaal belang. Bij anti-scheur kleding en beddengoed (dekens, lakens, kussens) altijd naar materialen met scheursterktes van minimaal 200 Newton, oftewel 20 kg. 

  1. Wat is de punctuurweerstand?

Punctuurweerstand bij een anti-scheur textiel is een ondergeschoven kind. Met andere woorden, hier wordt eigenlijk nooit naar gekeken als je anti-scheur textiel gaat kopen. De punctuurweerstand is erg belangrijk, want dit kan voorkomen dat een gebruiker een gaatje kan maken in de stof, bijvoorbeeld door langdurig te bijten op de stof of na intensief pulk-gedrag. Zeker wanneer de gevraagde scheursterkte extreem laag is en de kans groter wordt dat de drager een beginpunt kan maken, is het belangrijk om de punctuurweerstand van de stof na te kijken.

  1. Is het anti-scheur textiel brandvertragend?

Vooral bij psychiatrische instellingen en penitentiare inrichtingen is de brandvertragendheid van de stof een strenge eis. Het laatste wat je wil, is dat de anti-scheur stof de bron wordt van een brand. Daarom is het altijd belangrijk om te checken of er brandtesten zijn gedaan op de stof.

Is brandvertragendheid ook belangrijk voor jouw instellingen?
Vraag dan zeker onderstaande punten op bij de fabrikant:

  • Een certificaat van het brandattest (dit zou van een geacrediteerd lab moeten komen).
  • Wordt er gebruik gemaakt van aramide garens bij de afwerking van de anti-scheur kleding, dekens en kussens?
  • Check altijd of dat de stof inherent brandvertragend is. In sommige gevallen wordt er gekozen om een brandvertragende coating aangebracht op de stof. Hierdoor is de werking maar tijdelijk, doordat deze kan vergaan door veelvuldig wassen. Als brandvertragendheid een harde eis is, kies dan altijd voor anti-scheur textiel die gemaakt wordt met een stof die inherent en permanent brandvertragend is.
  1. Comfort en structuur van de stof

Naast de treksterkte, scheursterkte en punctuurweerstand is het ook belangrijk om naar de structuur van de stof te kijken. De gebruikte materialen hebben namelijk een grote invloed op het comfort en de levensduur van de drager. Stoffen kunnen bijvoorbeeld afnemen in scheur- of treksterkte door veelvuldig wassen. Daarom zul je altijd een balans willen vinden tussen veiligheid en comfort en zijn er situaties waar je ‘water bij de wijn’ moet doen.

Maar dat betekent niet dat je kritisch mag zijn op het stukje comfort.

Stel bijvoorbeeld vragen als:

  • Is de stof geweven (stugge structuur) of gebreid (zachte structuur)?
  • Heeft de stof een vochtopnemend vermogen (i.v.m. zweten)?

Een stof die comfortabel aanvoelt, kan de-escalerend werken. Op het moment als de stof heel stroef en stug aanvoelt op de huid kan een cliënt namelijk nog onrustiger worden. En dat kan weer leiden tot gevaarlijke situaties. Hou er wel rekening mee dat gebreide stoffen, over het algemeen, een hoger prijskaartje hebben.

Scheurvast textiel van Tetcon

Tetcon kan je helpen met een hele serie aan anti-scheur materialen:

En deze kun je bestellen in diverse kwaliteiten. Zo zijn er twee lijnen zodat jij altijd kunt kiezen wat het beste past bij jouw situatie:

  • De Economy Line
  • De Tricot Extreme Line

Iedere lijn heeft z’n eigen specifieke eigenschappen. Neem contact met ons op voor meer informatie.