Even bellen? +31 40 298 99 55 · Even mailen? info@tetcon-ge.com
Textiel blog
nov 14
Fairtrade katoen van Tetcon

Het verschil tussen Fairtrade en GOTS katoen

Zoals u wellicht weet is de katoenplant niet alleen een zeer dorstige maar ook een zeer kwetsbaar landbouw product! Om ziektes en plagen tegen te gaan worden er enorme hoeveelheden bestrijdingsmiddelen gebruikt tijdens de groei en bloei van de plant.

Ca. 15% van alle bestrijdingsmiddelen welke wereldwijd gebruikt worden op alle landbouwgronden te samen,  worden ingezet voor de katoen teelt! Dit, terwijl slechts 2% van alle landbouwgronden in gebruik is voor de katoen teelt!

Deze bestrijdingsmiddelen zorgen voor veel schade. Maar we kunnen dit voorkomen door de teelt biologisch te laten verlopen. Er zijn twee manieren om katoen biologisch te telen: Fairtrade en GOTS. In dit artikel leggen we de verschillen uit.

Fairtrade katoen

De bekendste werkwijze is Fairtrade. Tijdens deze katoen teelt wordt zoveel mogelijk gebruik gemaakt van natuurlijke vijanden van de bacteriën en beestjes die de plant keer op keer aantasten of zelfs vernietigen. De katoenboeren krijgen voor al  hun extra werk een mooie premie. Er is een groot nadeel van Fairtrade katoen. Als er veel te veel  vijanden van de katoenplant in de omgeving worden waargenomen, mag de katoenboer weer gebruik maken van pesticides (bestrijdingsmiddelen) om zo zijn katoenplanten te beschermen.  Na de pluk wordt de katoen verwerkt tot garen waarmee bijvoorbeeld kleding of beddengoed wordt geproduceerd. De kans is dus aanwezig dat deze Fairtrade garen gemaakt zijn van katoenvezels die tijdens de teelt toch behandeld zijn met pesticides! Ook tijdens de verwerking van het doek welke verkregen is uit deze garens mogen er chemische producten gebruikt worden.

Dit staat onder controle van Max Havelaar Fairtrade.

GOTS katoen

De mooiste katoen is de katoen die 100% biologisch geteeld is en ook nog eens zo wordt verwerkt. Zowel tijdens de teelt als tijdens het gehele verwerkingsproces worden er natuurlijke materialen gebruikt. Ofwel van vezel tot het eind product! Bij het produceren van GOTS katoen komt geen druppel bestrijdingsmiddel aan te pas. Niet alleen goed en noodzakelijk voor onze wereld en onszelf, maar zeker ook voor de boeren. Ook zij krijgen voor al hun mooie werk extra betaald voor elke kilo schone katoen die ze inbrengen. Hierdoor blijft de grond vitaal en blijven de boeren dit prachtproduct verbouwen.

Dit alles staat onder controle van GOTS.  Gots staat voor; Global Organic Textile Standrad en staat garant voor een schone katoen producten.

About The Author

"Mijn naam is Piet. Meer dan 30 jaar actief in de magische wereld van textiel. Eerst onder de vlag van Hezemans Textiel en sinds 2015 onder die van Tetcon."

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *