De veiligheid van alle mensen die in een gebouw werken of wonen, is van een groot belang. Dit geldt vooral voor minder-mobiele personen, zoals mensen met een beperkte mobiliteit of ouderen. Zij kunnen zich, in geval van nood, moeilijker verplaatsen.
Precies om die reden investeren steeds meer bedrijven, instellingen en organisaties in evacuatiematrassen. Dit middel maakt de evacuatie van minder-mobiele personen mogelijk bij noodsituaties. Het staat ook wel bekend als een sleepmatras.
In deze blog lees je vier redenen waarom elk gebouw met verdiepingen, die toegankelijk zijn voor minder-mobiele personen, een evacuatiematras zou moeten installeren.
- Toegankelijkheid is voor iedereen – maar hoe zit het uitgankelijkheid?
Het is een fundamenteel recht van iedereen om in een gebouw te kunnen werken of wonen, ongeacht zijn of haar fysieke capaciteiten. Door het VN-verdrag Handicap is er steeds meer aandacht voor toegankelijk. In Nederland geldt er zelfs een bouwbesluit voor toegankelijkheid van gebouwen. Het ontbreken van toegankelijkheidsvoorzieningen kan mensen beperken in hun dagelijks leven en hen uitsluiten van bepaalde gebouwen. Maar naast het treffen van voorzieningen om mensen in een gebouw te krijgen, wordt er vaak vergeten hoe je personen zo snel mogelijk uit een gebouw krijgt bij een eventuele calamiteit. Door het installeren van een evacuatiematras wordt de uitgankelijkheid van een gebouw voor minder-mobiele personen vergroot. Zo kunnen zij zich met behulp van dit hulpmiddel veilig en snel laten evacueren als het betreffende gebouw ontruimd dient te worden. - Onafhankelijkheid bij stroomuitval en liftstoringen
Tijdens noodsituaties in gebouwen valt de elektriciteit vaak uit. Hierdoor kunnen liften niet gebruikt worden. Dit kan problemen veroorzaken voor minder-mobiele personen die zich op hogere verdiepingen bevinden en niet zelfstandig de trap kunnen nemen. In dit soort situaties kan een evacuatiematras een cruciale rol spelen bij het snel en veilig evacueren van minder-mobiele of gewonde personen. Zeker wanneer iedere seconde telt. Het laatste wat je wilt, is iemand achterlaten bij een noodgeval. - Snellere evacuatie
Tijdens een noodsituatie telt elke seconde. Het is dan van groot belang dat iedereen snel en veilig geëvacueerd kan worden, ook minder-mobiele personen. Het gebruik van een evacuatiematras kan de evacuatie van minder-mobiele personen versnellen en makkelijker maken. Hierdoor kunnen zij sneller en veiliger het gebouw verlaten. Bovendien kan het gebruik van een evacuatiematras ervoor zorgen dat minder-mobiele personen niet achtergelaten worden in het gebouw en zo een veilige evacuatie van alle aanwezigen gegarandeerd wordt. - Het voorkomen van letsel
Het gebrek aan evacuatiemiddelen kan leiden tot letsel bij minder-mobiele personen tijdens een evacuatie. Iemand die minder-mobiel is, kan bijvoorbeeld struikelen of vallen tijdens het afdalen van de trappen. Het gebruik van een evacuatiematras kan dergelijk letsel voorkomen. Dit hulpmiddel zorgt ervoor dat minder-mobiele personen veilig en gecontroleerd naar beneden worden gebracht en zo mogelijke verwondingen voorkomen worden.
Conclusie
Het installeren van een evacuatiematras in gebouwen met verdiepingen die toegankelijk zijn voor minder-mobiele personen is van groot belang voor de veiligheid en toegankelijkheid van deze gebouwen. Het biedt minder-mobiele personen een veilige en snelle evacuatie tijdens noodsituaties. Daarom zou het gebruik van een evacuatiematras een standaard praktijk moeten zijn in alle gebouwen met verdiepingen die die toegankelijk zijn voor minder-mobiele personen. Het is een kleine investering die levens kan redden en de toegankelijkheid van gebouwen kan vergroten. Laten we samenwerken om ervoor te zorgen dat minder-mobiele personen niet worden uitgesloten en dat ze in geval van nood veilig kunnen worden geëvacueerd.
Wil je meer weten over een evacuatiematras en hoe deze werken?