• Wereldwijde verzending
  • 1 jaar garantie
  • Gebruikt in bijna 50 landen
  • nl
0 Mijn offerte
24 / 09 / 2019

Tetcon onthult de Retmex

Deel op social media Categorie

Tetcon lanceerde onlangs de Retmex. Tijdens de lanceerdag van Retmex op 16 september ging het vooral over het Nomex Model. Dit is alles, maar dan ook echt alles wat je moet weten. 

Ontworpen voor kritische situaties

Retmex is ontworpen voor zeer kritische noodsituaties. Hierbij kun je denken aan schietpartijen, huisbranden, terroristische aanslagen, rellen en natuurrampen. De Retmex is tot stand gekomen naar aanleiding van vragen van brandweerlieden.

Samenwerking met Nederlandse & Belgische brandweer

Net als veel andere concepten van Tetcon is de Retmex gemaakt in samenwerking met ervaringsdeskundigen. Deze keer waren het brandweerlieden uit Nederland & België. Deze brandweerlieden hadden slechte ervaringen met bewusteloze personen uit brandende gebouwen halen. Een brandweercommandant vertelde: 

“De huid van slachtoffers wordt vaak fragiel geworden door de warmte. Er ontstaan brandwonden.  Wanneer tijd cruciaal is, moet je snel zijn. Je grijpt het slachtoffer bij zijn of haar armen of benen en sleept deze naar veiligheid. Het grote probleem is dat je geen ‘grip’ hebt op een huid met brandwonden. Het klinkt ontzettend wreed, maar de huid wordt er gewoon afgetrokken. Met andere woorden, je vilt iemand. Dit zorgt voor extreme verwondingen. Daarnaast verliezen we kostbare tijd, omdat dit extreem zwaar is.’

Tetcon werd ingeschakeld om een evacuatie oplossing te ontwerpen. De Retmex is het antwoord.

Voorkomt secundaire verwondingen

Een snelle evacuatie is een belangrijke schakel wanneer je een slachtoffer moet redden. Ongepaste extractie kan het slachtoffer beschadigen en ernstig letsel veroorzaken. Met de Retmex kan je dit voorkomen.

Redden & blussen – met dit levensreddende doek kan het allebei

Je leest het goed. Met het Retmex – Nomex Model kun je personen redden én een brand blussen. Dat laatste kan bijvoorbeeld wanneer iemand zijn kleding in brand staat. Dit is mogelijk door de ongekende kwaliteiten van Nomex® & Kevlar®. Dit Retmex Model is overigens geen officieel blusdeken. Aan blusdekens zijn bepaalde afmetingen en design gekoppeld.

Nomex® & Kevlar®

Tetcon heeft twee aramide-vezels aan de basis gelegd van de Retmex: Nomex® & Kevlar®. Nomex® is een meta-aramide vezel. Kevlar® is een para-aramide vezel. De laatst genoemde staan vaak bekend om de hoge treksterkte. Nomex® & Kevlar® zijn beide inherent vlam- en hittebestendig, waardoor de Retmex een dubbele functie krijgt. Nomex® zorgt namelijk dat je kunt blussen. Kevlar® zorgt dus voor die extra kracht wanneer je een slachtoffer versleept. De volgende brandtesten zijn uitgevoerd op het doek: EN531, ISO/DFIS 11612, EN469. 

Retro reflectieve straps

Speciale ‘brandweer straps’ zijn aangebracht op het opbergsysteem en op het reddingsdoek. Dit zorgt dat belangrijke onderdelen zichtbaar zijn in het donker of in ruimtes waar weinig zicht is.

Compact, handzaam & licht

Het Retmex – Nomex Model kun je opvouwen tot een klein rolletje. Vervolgens kun je het rolletje vastzetten met een opbergsysteem van brandvertragend band. Aan dit band zit een karabijnhaak waardoor je deze snel aan je kleding kunt vastmaken. Hierdoor heb je een klein pakketje bij de hand dat snel inzetbaar is. Het totaal pakket weegt maar anderhalve pak suiker.

Retmex heeft drie modellen

Retmex is gelanceerd met drie verschillende modellen:

  • Retmex Nomex Model
  • Retmex Compact Model
  • Retmex Comfort Model

Naast de Retmex Modellen ontwerpt Tetcon ook nog andere evacuatie hulpmiddelen. Denk hierbij aan evacuatiematrassen en evacuatiedoeken.