• Wereldwijde verzending
  • 1 jaar garantie
  • Gebruikt in bijna 50 landen
  • nl
0 Mijn offerte
11 / 10 / 2017

Het verhaal achter de vezel die 15 keer sterker is dan staal: Dyneema

Deel op social media Categorie

Kracht en kwaliteit: dat is waar het oorspronkelijk Nederlandse product Dyneema om gaat. Het materiaal is maar liefst 15 keer krachtiger dan staal, maar kan toch drijven op water! In dit artikel kun je lezen wat Dyneema precies is, op welke manieren het kan worden toegepast, en hoe een uitvinding die per ongeluk gebeurde uitgroeide tot een groot succes.

Wat is Dyneema?

Kort gezegd is Dyneema de sterkste kunststofvezel ter wereld. De stof is gemaakt van ‘Ultra High Molecular Weight Polyethylene’, ofwel een extreem dichte vorm van de stof polyethyleen. De lange en sterke moleculen waaruit de stof is opgebouwd, zorgen ervoor dat producten gemaakt met Dyneema extreem stevig zijn en lang meegaan, terwijl ze ook nog flexibel zijn. Hierdoor kan het product probleemloos worden toegepast in talloze situaties.

Toepassingen van Dyneema

De krachtige formule van Dyneema zorgt ervoor dat het materiaal kan worden toegepast in de vorm van beschermende kleding, reparatiemateriaal, stevige kabels of lijnen en nog veel meer. Enkele voorbeelden van industrieën waarin Dyneema wordt gebruikt, zijn de zeevaart, voor bijvoorbeeld extreem krachtige en duurzame aanlegkabels en visnetten die zorgen voor een effectiever vangproces. Luchtvaartmaatschappijen, voor stevige vrachtcontainers en netten. Defensie, voor bijvoorbeeld kogelwerende pakken en auto-onderdelen. Bedrijfshulpverlening, voor evacuatie middelen. En dit is nog lang niet alles: het krachtige materiaal is in staat om zelfs de meest extreme omstandigheden te kunnen overwinnen.

15 keer sterker dan staal

In onderstaande video kun je de kracht van Dyneema ontdekken:

Geschiedenis van Dyneema

Dyneema is in de jaren ’60 per toeval ontdekt, toen de Nederlandse scheikundige Dr. Albert Pennings per ongeluk vezels maakte door te roeren in een beker met een oplossing van polyethyleen. Deze uitvinding werd al snel opgepikt door twee onderzoekers bij het bedrijf DSM, die in de opvolgende jaren talloze experimenten hebben uitgevoerd met het materiaal. Op dit moment, meer dan 25 jaar later, is Dyneema uitgegroeid tot het sterkste en meest succesvolle materiaal dat kan worden toegepast in de meest extreme omstandigheden. Om te bedenken dat die simpele maar krachtige stof zijn oorsprong heeft gevonden bij een toevallig experimentje, is bijna onvoorstelbaar.

DSM

Tetcon gebruikt Dyneema voor verschillende textiel concepten

Anti-scheur materialen

Anti-scheur materialen. Ook wel beter bekend als separatie textiel. Het wordt gebruikt in de psychiatrie, het gevangeniswezen en door de politie. Cliënten met ‘gedragsproblemen’, zoals extreem scheur- en bijtgedrag, kunnen zich verwonden wanneer zij bedlinnen van katoen zouden gebruiken. Speciaal om die reden werden er anti-scheur materialen ontwikkeld. Het reguliere programma van anti-scheur wordt ontwikkeld met Trevira CS en wordt afgewerkt met Kevlar garen. Om een nog langere levensduur te garanderen, bieden we dit programma voortaan ook aan in Dyneema uitvoering.

Hier lees je meer over anti-scheur materialen

anti-scheur-materialen-seperatie-textiel

Evacuatiematras – S-CAPEPLUS Premium

De S-CAPEPLUS wordt gebruikt om mindervaliden te evacueren tijdens een calamiteit (via trappen). Sommige ondergronden waren niet geschikt voor de standaarduitvoering van dit evacuatie middel. Daarom werd een premium model ontwikkeld voor dit evacuatiematras. Het doel van dit premium matras was om het onverwoestbaar te maken. Dat deden we door onder andere Dyneema toe te voegen aan het hulpmiddel.

Hier lees je meer over S-CAPEPLUS Premium 

evacuatie-mat-S-CAPEPLUS