Even bellen? +31 40 298 99 55 · Even mailen? info@tetcon-ge.com
Textiel blog
mrt 05
ziekenhuis-mrsa

Bacteriën en textiel in de gezondheidszorg

In een ziekenhuis zitten logischerwijze vaak zieke mensen. Deze kunnen van alles hebben, een gebroken been, hartproblemen, een chronische ziekte, noem maar op. Wat vooral vaak voor komt is een bacteriële infectie, veroorzaakt door bacteriën. Je kan ziek zijn geworden door de bacteriën, maar je ziet bacteriën ook vaak in combinatie met andere ziektes of letsel. Om van een bacterie af te komen heb je antibiotica nodig. Antibiotica werkt vaak goed, maar het enige nadeel is dat bacteriën er ongevoelig voor kunnen worden. Dit wordt resistentie genoemd. Hoe vaker antibiotica wordt ingezet, des te groter de kans dat de bacteriën er resistent voor worden. Als de bacterie eenmaal resistent is geworden, is het erg lastig om er nog vanaf te komen. Vooral bij de oude of zwakke mensen kan een bacteriële infectie heel gevaarlijk zijn, soms zelfs dodelijk.

Omdat er bij zorginstellingen zoals ziekenhuis en verpleeghuizen veel risico’s zijn omtrent het verspreiden van resistente bacteriën, gelden er strenge regels over het gebruik van antibiotica maar ook voor de verzorging van patiënten. Met goede hygiëne en zorg kan je namelijk voorkomen dat bacteriële infecties een kans krijgen om zich te verspreiden.

Bacteriële infecties in Nederland

Patiënten die te maken krijgen met een infectie door een resistente bacterie hebben een hoger risico op sterfte. Er zijn meerdere analyses gedaan naar resistente bacteriën. Zo zorgt de staphylococcus aureus infectie, die resistent is voor methicilline, voor 40% meer kans op sterfte in vergelijking tot patiënten die de niet resistente versie hebben. Zo zijn er nog wel meer infecties op te noemen. Bacteriëmieën (bacteriën in de bloedbaan), door een 3e generatie E. coli bacterie die resistent is voor cefalosporine, zorgen jaarlijks voor 37 sterfgevallen. Het ECDC (European Centre for Disease Prevention and Control) heeft onderzoek gedaan naar de antibioticaresistentieproblematiek en daaruit werd een schatting gemaakt dat in heel Europa ongeveer 25.000 extra doden vallen als gevolg van dit resistentieprobleem.

Deze antibioticaresistentie zorgt er ook voor dat mensen langer in het ziekenhuis moeten blijven. Het is namelijk lastig om van de bacterie af te komen, waardoor de behandeling langer duurt. Patiënten met een infectie blijven in de regel langer opgenomen in het ziekenhuis en hebben mogelijk een slechtere prognose. Voor de zorg betekent dit veel extra kosten. De patiënten blijven langer in de zorginstelling en er is meer personeel en materiaal nodig om goed voor deze mensen te kunnen zorgen. Des te hardnekkiger de bacterie, des te duurder de patiënt wordt.

Het is dus belangrijk om te voorkomen dat antibioticaresistente bacteriën de kans kunnen krijgen om zich te verspreiden in een ziekenhuis. Om dit probleem op te lossen moet je vooraan beginnen, ervoor zorgen dat bacteriën helemaal niet de kans krijgen om zich te verspreiden. Hoe minder bacteriën je hebt, hoe minder antibiotica je hoeft te gebruiken en dus ook des te minder resistentie je opbouwt.

De boosdoener: textiel

Wat een grote rol speelt bij bacteriële besmettingen in zorginstellingen, is textiel. Denk hierbij aan kleding, schoenen en beddengoed bijvoorbeeld. In zorginstellingen kan je via bloed, speeksel of ontlasting in aanraking komen met bacteriën. Hier word je niet altijd zelf ziek van, maar je kunt het wel overdragen naar een ander, zwak persoon die er wel ernstig ziek van kan worden.

Het is dan ook van belang om strenge regels te hebben met betrekking tot hygiëne. Textiel moet op minstens 90 graden Celsius gewassen worden, daarmee dood je (bijna) alle bacteriën. Beddengoed en kleding moet dan ook bijna dagelijks vervangen worden om de boel schoon te houden. Vervolgens is het ook belangrijk dat het vieze textiel rechtstreeks naar de wasruimte gaat en niet eerst het hele ziekenhuis wordt doorgedragen, want ook dan ben je nog steeds bezig met het verspreiden van de bacterie. Het oplossen van het antibiotica-resistentieprobleem begint bij goede hygiëne. Ondanks deze strenge regels rondom de reiniging van de textiel blijft het toch een probleem in de gezondheidszorg.

Bij Tetcon wordt er momenteel hard gewerkt om een passende oplossing te vinden voor dit probleem. Zo werden de evacuatie middelen van Tetcon eerder al uitgerust met een anti-bacteriologisch materiaal.

About The Author

"Ik ben Carina. Al meer dan 30 jaar actief in de textielbranche voor bedrijven en consumenten. Naast textiel heb ik een passie voor customer service en relatiebeheer!"

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *